El Bileği Kırığı Nedir?
El bileği eklemi; iki ön kol kemiğinin alt ucu, 8 küçük el bileği kemiği ve eldeki tarak kemiklerinin taban kısımlarının oluşturduğu 15 kemik ve bu kemiklerin arasındaki onlarca eklemden oluşur. Karmaşık ve komplike yapısı sayesinde geniş eklem hareket imkanına sahiptir.
El Bileği Nasıl Kırılır?
El açıkken avuç içine alınan bir darbe, trafik kazası gibi yüksek bir enerjiyle oluşan travmalar ve ileri yaştaki kemik erimesi hastalarında hafif travmalar sonucunda el bileğinde kırıklar oluşabilir. El bileğinde en çok kırılan kemik radius kemiğidir.
El Bileği Kırıkları Nasıl Farkedilir?
El bileği etrafında şişlik, bilekte ağrı ve hareket esnasında yaşanan zorluk el bileğinin kırıldığını gösterir. Kırıklar, basit ve yerinden ayrılmamış ya da parçalı ve yerinden ayrılmış şekilde oluşabilir.
Eklem yüzüne kadar ilerleyen ve eklem hattında düzensizliğe yol açan kırıklar ile büyük bir travma sonucu açık yaralarla beraber oluşan kırıklarda enfeksiyon dahil bir çok komplikasyon yaşanabilir.
El bileği Kırıklarında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekilir?
Kırığın ve yumuşak dokuların ayrıntılı olarak gözlemlenmesi için röntgen yerine tomografi veya MR incelemesi yapılmalıdır. Bu sayede kemiğin çevresindeki ligamentlerin, bağ ve kapsüler yumuşak dokuları, tendonların ve de kas ve sinirlerin hasar alıp almadığı incelenir.
El Bileği Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?
Kırığı kaynayı kaynamamasına, kemiğin yapısının bozulup bozulmamasına, kırığın pozisyonuna, cinsine ve çeşidine göre tedavi planı şekillenir. Ayrıca hastanın profili ve hastalık geçmişi gibi etmenler de bu süreçte önemli rol oynar. Kırığın alçı ile düzeltilebildiği durumlarda kırık, yerinden ayrılmamış veya düzeltildiğinde yerinde kalabiliyor olması gerekir. Kırığın ayrıldığı ve yerine yerleştirilemediği çok parçalı durumlarda ise cerrahi tedavi gerekebilir.
El Bileği Kırıklarında Cerrahi Tedavi Nasıl Uygulanır?
Kırılan el bileğinin eski haline geri dönmesi için ameliyat sırasında kırık yerine yerleştirilir ve normal anatomik yapı oluşturulduktan sonra çeşitli çivi, tel, vida, plak ve eksternal fiksatör denilen cihazlar kullanılarak onarılır. Eklem hattının düzeltilmesi ve kontrolü için el bileği artroskopisi gibi endoskopik yöntemler kullanılır. Büyük travmalarla oluşan kırılmalarda kemik eksikliği yaşanabilir, bu durumda eksik kemiğin yerine kemik greftleri yani yamaları veya vücudun başka bir yerinden alınan kemik yerleştirilir.