Omuz Kas Yırtığı

Ortopedi ve Travmatoloji

Omuz eklemi karmaşık bir yapıya sahiptir. Omuz eklemi geniş bir hareket aralığına sahip olmasına rağmen çok stabil bir eklem değildir. Bu da eklemi oluşturan anatomik yapıların herhangi birinde sorun olması durumunda, eklem fonksiyonlarının problemli olmasına yol açar.

Omuz ekleminin sağlıklı fonksiyon görmesinde anahtar yapılar rotator kılıf kaslarıdır. Kolumuzu kullanmaya devam ettiğimiz sürece yıpranmaya aşınmaya maruz kalırlar. Omuz kas yırtıkları ciddi ağrı oluşturan bir yaralanma olup omuz hareketlerinde güçsüzlüğe yol açabilir.

Hastaları genellikle orta-ileri yaş grubundadır ancak özellikle travma sonrası omuz kas yaralanmaları her yaşta oluşabilir.

Omuz Kas Yırtığı Neden Olur ?

Omuz kasları zayıf kan akımına sahip bölgeler içerir. Kan dolaşımı iyi olan dokular, kendilerini tamir etmede daha başarılı ve hızlıdırlar. Kan dolaşımının zayıf olduğu, omuz kaslarının kemiğe yapıştığı bölge yaş ile bozulur ve dejenere olur. Bu bölge özellikle baş-üstü aktivitelerde bu bölge, kemik (akromion) tarafından basıya da uğrayabilmekte ve zamanla yırtılabilmektedir. Baş üstü hareketleri sık yapan sporcularda daha sık görülebilmekte ancak rutin olarak cam silmek, araba yıkamak, boya yapmak gibi omuz eklemini fazla kullandığımız aktiviteler de omuz kas yırtığına sebep olabilmektedir. Yine omuz üzerine düşmek bu kas grubunda yırtığa yol açabilir.

Tipik rotator manşet yırtıklı hasta grubu; orta yaş üzeri ve ara sıra omuz ağrısı problemi olan hastalardır. Bu hastalar ağır bir yük kaldırdıktan veya omuzlarını zorladıktan sonra kollarını kaldıramamak ve ağrı şikayeti ile başvururlar.

Omuz Kas Yırtığının Belirtileri Nelerdir ?

Omuz kas yırtıkları; etkilenen omuzda ağrı ve güçsüzlüğe neden olur ve hasta kolunu tam kadıramaz. Omuz kas yırtığı kısmi ise yani tam yırtılmadıysa, ağrı vardır ancak omuz hareketleri yeterli olabilir ve hasta güçsüzlükten yakınmaz. Çoğu hasta ağrı nedeniyle o taraf omuz üzerine yatamadıklarından şikayetçi olur.

Omuz Kas Yırtığının Tanısı Nasıl Konur ?

Omuz kas yırtığının tanısında fizik muayene çok yardımcıdır. Genellikle tam kat yırtık çok belirgindir. Doktorunuz omzunuzu hareket ettirebiliyor iken, siz aktif olarak omzunuzu hareket ettiremiyorsanız kas yırtığı olma olasılığınız var demektir.

Omuz kas yırtığı tanısında röntgen yeterli değildir. Fakat doktorunuz omzunuzda kemik çıkıntı, omuz eklem aralığında daralma veya aşağı eğimli akromion açısından röntgen tetkiki isteyebilir. Bu bulgular; omuz kas yırtığı ile ilişkili olabilir. Röntgen ayrıca tendonlarda kalsiyum depolanmasıyla ortaya çıkan kalsifik tendinit tablosunun tanısında değerlidir.

Omuz kas yırtığı tanısında MRG (manyetik rezonans görüntüleme) tetkiki en değerli görünteleme yöntemidir. MRG; kemik yapılar kadar tendonları da görüntüleme de faydalıdır. Bu test ağrısızdır, iğne veya enjeksiyon gerektirmez.

Omuz Kas Yırtıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Omuz Kas Yırtıklarında Ameliyatsız tedavi

Ağrının ve inflamasyonun azaltılması tedavinin ilk amacıdır ve bunun için istirahat ve antienflamatuar ilaç tedavisi önerilecektir. Doktorunuz ağrı kontrolü için eklem içine kortizon enjeksiyonu yapmayı önerebilir. Eklem içine yapılan kortizon lokal etkili olup genel vücut yan etkisi son derece azdır ve çok etkili bir anti-enflamatuardır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon seçilmiş hastalarda başarılı olabilecektir. Soğuk ve sıcak uygulama ağrı ve enflamasyonun azaltılmasında yardımcıdır. Kolu başın üzerine kaldırma ve diğer omuz hareket aralığını arttırıcı egzersizler verilir. Daha sonra; omuz çevresi kasların kuvvetini arttırmak için güçlendirici egzersiz programına geçilir. Fizik tedavi süreci 6-8 hafta devam edebilir. Hastaların bir bölümü; bu süre sonrasında kollarını tam olarak kullanarak aktivitelerine dönebilirler.

Omuz Kas Yırtıklarında Artroskopik Cerrahi

am kat omuz kas yırtığı kendiliğinden iyileşmez. Omuz eklemi fonksiyonlarını sağlamak için bu yırtıklarda ve bazı kısmi yırtıklarda cerrahi tedavi gereklidir. Yaşlı hastalar ve cerrahi riski yüksek olan hastalar bu grup dışında tutulabilir. Cerrahi tedavinin; yaralanma sonrası 3 ay içinde yapılması daha iyi sonuçlar alınmasını sağlar.

Omuz kas yırtıklar; kapalı artroskopik yöntemlerle tedavi edilebilir. Kamera sistemleri küçük cilt kesilerinden eklem içine sokulur ve kullanılan özel cerrahi aletlerle kas yırtığı onarılır.

Sağlık Köşesi

Ortopedi ve Travmatoloji Hastalıkları Uzmanı YRD.DOÇ.DR. Ertan Yılmaz'dan sağlık yazıları.
Hızlı Randevu