Ayak başparmağı etrafında özellikle eklemi korumakla görevli olan yağ yastıkçığı vardır. Fakat bazı deformeler sonucunda ayakkabı içinde rahatsız olan ve fazla basınç altında kalan bölgeler oluşur ve bunun sonucunda gözle görülebilir derecede büyüme meydana gelir. Bu doku büyüdükçe ayağa uygulanan basınç artar ve bunun sonucunda şişlik ve kızarıklık oluşur. Halluks Valgus’a tıpta Bunyon adı ile de bilinir. Adını Latince ayak başparmağı anlamına gelen ‘Hallux’ kelimesinden almıştır. Vücutta oluşan deformeye ve buna bağlı olarak şişkinliğe ifade eden bir tıp terimidir. Bu terim ilk olarak 1871 yılında Carl Huster tarafından kullanılmıştır. Normal bir insanın vücudunda ayak başparmağı ayağa paralel yani düz bir şekilde durur. Bu Halluks Valgus hastalığına sahip olan hastalığına sahip olan hastalarda ise ayak başparmağı ayağın dış tarafına doğru meyillidir. Bu durum ayakta basıncın artmasına sebep olur ve ayak başparmağının üst kısmında şişlik oluşur. Aslında “Bunyon” kelimesi bu şişliği ifade eder. “Bunyon” kelimesi bu oluşan şişlik turpa benzetildiği için turp anlamında “Bunion” kelimesinden gelir.
Halluks Valgus hastalığının en çok görüldüğü kişiler ‘Moda Ayakkabı’ olarak adlandırılan genelde ucu sivri, yüksek topuklu ayakkabı giyen kişilerdir. Bayanların gündelik hayatta sıklıkla topuklu ayakkabı tercih etmeler, bu hastalığın onlarda görülmesinin en büyük sebebidir.
Halluks Valgus Nedenleri
Halluks Valgus hastalığının en belirgin sebebi sağlıksız ve rahat olmayan ayakkabıların tercih edilmesidir. Özellikle dar, yüksek topuklu ve ince tabanlı ayakkabıları tercih edenlerin Halluks Valgus olma riski yüksektir. Diğer bir neden ise Halluks Valgus genetiktir. Ailesinde bu rahatsızlığa sahip bir kişinin Halluks Valgus olma olasılığı ailesinde bu durum görülmemiş bir kişiye göre daha fazladır.
Halluks Valgus Belirtileri
Ayak başparmağında oluşan kızarıklık ve şişliktir. Diğer bir belirti ise ayağa uygun olmayan ayakkabılar giyildikten sonra ayak başparmağında oluşan ağrılardır.
Halluks Valgus Tedavi Yöntemleri
Halluks Valgus hastalığının asıl tedavisi ameliyat ile yapılmaktadır. Fakat bazı hastalara ameliyat tercih edilmeden önce belirli bir süre daha rahat ayakkabılar kullanmaları önerilir ve bu sürede hasta incelemeye alınır. Fakat hastanın rahat spor ayakkabı kullanmasına rağmen ayak başparmağında oluşan ağrı, kızarıklık ve şişkinlik devam ediyorsa hasta ameliyata alınır. Bu hastalığın tedavisinde Artrodez, Ekzastektomi, Osteotomi, Rezeksiyon Artroplastisi gibi operasyonlar uygulanır. Bu operasyonlarda uygulanan yöntemler birbirleri ile benzerlik gösterir. Kısaca ifade etmek gerekirse dışarıya doğru meyillinmiş kemiği yeniden eski pozisyona getirmektir. Bu ameliyatlar da hastanın yaşı, ayak başparmağında oluşan hasarın büyük önemi vardır.
Halluks Valgus Ameliyatı Sonrası
Halluks Valgus ameliyatı sonrası hasta için çok önemlidir. Ameliyat sonrası 3 döneme ayrılır.
Birinci dönemde hasta tuvalet ihtiyacı dışında hareket etmemeli ve ev içinde dinlenmelidir. Bu dönem hastaya ve geçirilen operasyona göre değişiklik gösterebilir fakat ortalama 2 ile 6 hafta arasında değişir. Ayrıca bu dönemde hastalar bu hastalık için yapılan özel ayakkabılar ile hareket etmelidir. Böylelikle ayağın şişmesi engellenir.
İkinci dönemde ise hastalar rahat, ortopedik ayakkabılar ile hareket etmek zorundadır. Hastalar bu dönemde normal hayatlarına devam edebilirler. Bu dönem de ortalama 6 hafta sürer.
Üçüncü dönem ise hastaların tamamen iyileştiği dönemdir. Normal ayakkabı ile hareket edebilirler. Fakat her ihtimale karşılık ayakkabı seçme konusunda dikkatli olmaları gerekir.