Omuz Artroskopisi

Ortopedi ve Travmatoloji

Kapalı omuz ameliyatı olarak da bilinen omuz artroskopisi nedir? Artroskopi’nin riskleri ve olası komplikasyonları nelerdir?

Omuz, vücudunuzdaki eklemlerin en esnek olanıdır. Kolun hemen her yönde hareket etmesini sağlayacak bir yapıya sahiptir. Ancak bu esneklik sorunlara neden olabilir. Bu özelliği yüzünden omuz yaralanmaya ve hasar görmeye çok yatkındır. Omuzda sorun varsa, artroskopi adı verilen bir cerrahi işlemle buna çözüm getirilebilir.

Omuz ekleminin temelini kemikler oluşturur. Kemikler, kolun serbestçe hareket edebileceği bir biçimde birbirlerine bağlanmışlardır.

Kaslar, tendonlar ve bağlar yumuşak dokudur. Omuz kemiklerini birbirlerine bağlayan, sağlam tutan ve ekleme hareket veren bunlardır.

Artroskopi Eklem içinin görüntülenmesi

Artroskopi yöntemi ile küçük kesikler yaparak omuz ekleminizin içini görebilir ve burada operasyon yapılabilir. Bu işlem için artroskop adı verilen ince, uzun ve ışıklı bir aygıt kullanılır. Ameliyat sırasında artroskop, eklemin içinden aldığı canlı video görüntülerini monitöre gönderir. Bu görüntüler sayesinde, omzunuzdaki sorun tanımlanır ve tedavi edilebilir. Artroskopi yönteminde çok küçük kesikler yapıldığı için, iyileşme dönemi açık ameliyatlara kıyasla çok daha kısa sürer ve çok daha az acılıdır.

Artroskopi’nin riskleri ve olası komplikasyonları

  • Omzunuzda tutukluk ve sürekli ağrı
  • Kanama veya kan pıhtılaşması
  • Enfeksiyon
  • Sinirlerin veya damarların hasar görmesi

Omuz sorunlarınızın Artroskopi ile tedavisi

Sıkışma (Impingement)

Kolun uzun süre baş üzeri seviyelerde kullanılması Rotator Manşet ve Bursa’da sorunlara yol açabilir. Bu durumda bazı kol hareketleri ağrılı ve sorunlu olmaya başlar. Sıkışma sonucunda bursit veya tendinit tablosu da oluşabilir. Bursa şiş ve kalınlaşmış ise, ameliyat sırasında alınabilir ve varsa akromiyon çıkıntısı tıraşlanabilir. Korakoakromiyal bağ da kesilebilir. Bu önlemlerle daha fazla rahatlık sağlanacağı için baskı azalmış olur ve kol daha rahat hareket edebilir.

Rotator Manşet Yırtığı

Rotator manşet ani bir zedelenme ya da aşırı kullanım sonucunda yırtılabilir. Bu durum ağrıya, kolda güçsüzlük ve normal omuz hareketlerinde kayba yol açabilir. Ameliyat sırasında, yırtılmış rotator manşet tendonları, yırtık bölge alınacak biçimde kısaltılabilir. Bundan sonra kirişler yeniden kol kemiğine bağlanır. Bunun için dikiş, çıpalar veya cerrahi vidalar kullanılır.

Kapsül Esnemesi

Esnemiş bir kapsül gevşemiş demektir. Gevşek bir kapsül ise eklemi yerinde sağlam tutamaz. Eklemdeki kemikler sanki gereğinden fazla hareket ediyorlarmış duygusu verirler. Artroskopi sırasında esnemiş kapsül içe doğru katlanır ve dikişle yerine tutturulur (Bu işlem kapsülün içinden yapılır). Böylece kapsül yeniden gerginleşir ve omuz ekleminin daha sağlamlaşması sağlanır.

Labrum Yırtılması

Labrum, glenoid yuvasının kenarından yırtılabilir. Bu durumda eklemde takılma meydana gelebilir veya yerinden çıkıyormuş duygusu yaşanır. Hatta omuzun yerinden çıkması bile olabilir. Yırtılmış labrum, yeniden glenoide tutturulmak suretiyle onarılabilir. Bunun için genellikle glenoid kemiğine takılan özel çıpalar kullanılır. Çıpaların ucundaki dikişler de bağlanarak labrum sabitlenir. Bu işlemden sonra eklem artık daha sağlam olacaktır.

Artrit ve Serbest Cisimler

Yaş ve kullanım sonucunda eklemdeki kıkırdağın uğradığı hasara artrit denilmektedir. Bu durum yaralanmalar veya romatizmal hastalıklar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Eklemin içinde, yıpranma nedeniyle de kemik veya kıkırdak parçaları gibi bazı serbest cisimler veya kemik çıkıntıları görülebilir. Ameliyat sırasında kemik çıkıntıları temizlenir. Eklemin pürüzlü yerleri düzgünleştirilir. Varsa serbest cisimler de eklemden temizlenir. Yeni kıkırdak büyümesini tetiklemek amacıyla kemiği kazımak veya törpülemek de mümkündür.

Sağlık Köşesi

Ortopedi ve Travmatoloji Hastalıkları Uzmanı YRD.DOÇ.DR. Ertan Yılmaz'dan sağlık yazıları.
Hızlı Randevu