Ayak Bileği Protezi Neden Yapılır?
Ayak bileği protezi ileri seviye eklem kireçlenmesi ve eklem dejenerasyonu olan hastalarda diğer tüm eklem ömrünü uzatan tedavilerden yeterli sonucu alamamış ve onarılamayacak seviyede eklem hasarı olan kişilerin eklem sağlığını korumak için yapılır.
Ayak bileği protezinde eklemin hasarlı ve birbirine sürtünen bölümleri kemik kesileri yapılarak çıkarılır ve protez eklem ayak bileğine cerrahi ameliyatla takılır.
Ayak Bileği Protezi Kimlere Uygulanabilir?
Ayak bileği protezi ayak bileği kemiklerinin kaza travma sonucu onarılamayacak seviyede hasarlanması, tekrar eden ve kaynamayan bilek kırıkları, obeziteye bağlı sık burkulma yaşayıp eklem hasarı olan ve ilerleyen yaşa bağlı olarak ileri seviye eklem kireçlenmesi olan hastalar için uygundur.
55 yaş ve öncesindeki hastalar için çok özel bir durum yoksa tercih edilmez.
Protez öncesi diğer tüm tedavi seçeneklerinin eklemi tedavi etme ve eklem ömrünü uzatabilme potansiyelleri mutlaka değerlendirilmelidir.
Ayak bileği protezi tedavileri diz ve kalça protezlerinde de olduğu gibi son çare olarak başvurulur.
Ayak Bileği Protezi Kimlere Uygulanamaz?
Ayak bileği protezi genç ve aktif iş hayatının içinde olanlara uygun değildir.
Koşma, temaslı sporlar, uzun süre ayakta kalmayı gerektiren ve ağır olan işlerde çalışan kişiler için tercih edilmemelidir.
Ayak bileğinde aktif enfeksiyonu olan hastalarda öncelikle enfeksiyon tedavi edilir.
Şeker hastaları ve ayak bileğinde kemik şekil bozuklukları olan kişilerde ayak bileği protezi için uygun değillerdir.
Ciddi obezite problemi olanlarında protezle uyumları oldukça zor olmaktadır ve bu kişiler uygun protez adayı değillerdir.
Ayak Bileği Protezi Avantajları ve Dezavantajları?
Ayak bileği protezi tedavileri de diğer bir çok tedavi gibi bazı avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Tedavi öncesi bu konular hakkında hekiminizden mutlaka detaylı bilgi almanızı öneriyoruz.
Ayak bileği protezinin en önemli avantajı artık işlevini yitirmiş ağrı, hareket kısıtlığı olan ve yük verilemeyen ayak eklemin çalışabilir hale gelmesini sağlar.
Ayak bileği protezi tedavisi ayak eklemine uzun süreli şifa sunar yaklaşık 15 yıl başka bir tedavi yapılması gerekmeyebilir.
Protezin dezavantajları ise doğal sağlıklı bir ekleme göre daha az harekete izin vermesidir. Bir diğer önemli dezavantaj ise protez yapıldıktan sonra hasta artık protez olmadan yürüyemez geri dönüşü olmayan bağlayıcı bir tedavidir.
Yıllar içerisinde yapılan cerrahiye, kullanılan protez ürününün kalitesine ya da hastaya bağlı bir çok değişkenin olması gibi sebeplerle (zorlama, travma, kemik erimesi, aşırı kilo alma ve verme) protezin uygulandığı alandan gevşeme riskini ortaya çıkarıp revizyon protezi (yeniden ameliyat olunması gereği) yapılması riskini barındırır.