Ön çapraz bağ, diz ekleminin içinde ve ortasında yer alan ve birbirini çaprazlayan iki bağdan biri olmakla birlikte, dizin öne kaymasını engelleyen yapıların en önemlisidir
Diz ile ilgili sorunların teşhis ve tedavisinde en sık kullanılan yöntem Artroskopidir. Özellikle menisküs yırtıkları, çapraz bağların yırtıkları, kıkırdak problemleri ve erken dönem kireçlenme bu yöntemle en sık tedavi edilen sorunlardır.
Diz artroskopisi, diz eklemine 0.5 cm’lik 2-3 delik yardımı ile ilerletilen ucunda kamera olan bir küçük boru ve özel yapılmış cerrahi aletler ile yapılan bir cerrahi tedavi yöntemidir. Ucunda kamera ve mercek bulunan borudan alınan görüntü video ekranına aktarılarak diz ekleminin ici görüntülenir. Optik denilen boru şekli kameranın ucunun açılı ve ince olması sayesinde kolayca eklem içerisinde döndürülerek diz içindeki yapılar görülür. Diğer delikten ilerletilen aletler yardımı ile de hem de dokular incelenir hem de cerrahi işlem yapılır.
Diz artroskopisi genel anestezi ile mi yapılır ?
Diz artroskopisi lokal, genel yada epidural anestezi dediğimiz belden uyuşturma işlemi ile yapılmaktadır. Artroskopi işlemi daima ameliyathane şartlarında yapılmaktadır. MR tetkikinden önce sıklıkla yapılan ancak günümüzde daha ziyade biyopsi dediğimiz diz içinden doku örneği almayı gerektiren durumlarda tanısal artroskopi uygulanmaktadır. Tanısal artroskopi lokal anestezi ile de yapılabilmektedir. Bunun dışında, meniskus, çapraz bağlar yada kıkırdak gibi dokuları ilgilendiren işlemlerde genel yada epidural anestezi hastanın genel durumuna, sağlık durumuna veya tercihine göre seçilebilmektedir.
Diz artroskopisinde kullanılan aletler nelerdir ?
Diz artroskopisinde endoskop dediğimiz kamera sistemini içeren küçük bir boru, shaver dediğimiz dokuları yavaş yavaş traşlama şeklinde kesip emerek çeken bir cerrahi instruman ve dokuları radyofrekansla temizleyen radyofrekans instrumanı kullanılır. Ayrıca arthropump dediğimiz ile diz içi basıncı belli seviyede tutan bir sistem kullanılır.Bunun yanı sıra dokuları değerlendirmede,kesmede, çıkarmada artroskopiye özgül imal edilmiş düz ve açılı olan punch, yakalayıcı, artroskopik makas gibi bir çok cerrahi alet kullanılır.
Diz artroskopisi ile hangi hastalıklar tedavi edilirler ?
Dizdeki eklem içi meniskus, önçapraz bağ, eklem kıkırdağı, kapsuil gibi yapıların yaralanmaları, septik artrit dediğimiz eklem içi iltihaplanma, sinovit (eklem zarının imflamasyonu ve kalınlaşması), orta dereceli diz eklemi kireçlenmesi (gonartroz), gul artriti, eklem içi kırıklar artroskopik cerrahi ile tedavi edilirler.
Diz artroskopisi sonrasında yada öncesinde hastanede kalmaya gerek var mıdır ?
Diz artroskopisi operasyonu öncesinde hastalar ameliyat günü operasyondan 2-3 saat öncesinde gelmektedirler. Hazırlık işlemlerini takiben cerrahi uygulanmaktadır. Yapılan işleme göre değişmekle beraber hastalar en fazla 1 gece hastanede kalmaktadırlar. Hastaların büyük kısmı operasyon gününde taburcu edilmektedirler. Yine uygulanan işleme göre de yük verme, ayağa basma belirlenmektedir. Örneğin; artroskopik menisektomi ve bağ ameliyatlarında aynı gün ayağa basmaya izin verirken mozaikplasti ve artroskopik eklem debridmanı ve drilleme de ayağa basmaya izin verilmemektedir.