Kübital tünel sendromu, ulnar sinirin dirseği geçtiği yerde sıkışmaya uğraması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.
Ulnar sinir, omurgamızdan çıkarak elimizdeki bazı kasları çalıştırmakta, küçük ve yüzük parmağımızda his duyumuzun olmasını sağlamaktadır. Sinir kola inerken, dirsekte medial epikondil adı verilen kemik çıkıntılı bir bölgede ön tarafa geçer. Bu nokta yüzeye oldukça yakındır. Bu alana ani bir dokunuşla, sıklıkla ulnar sinirin geçici iritasyonunu yaşayabilirsiniz. Ağrıya neden olabilir veya elinizde karıncalanmaya sebep olabilir. Bu yüzden bu alan genellikle "komik kemik" olarak bilinir.
Günlük hayatımız sırasında bu sinir gerilebilir ve dirsekteki kemik çıkıntının arkasında sıkışabilir. Sinir aşırı bası altında kalırsa veya düzenli gerilirse, daha uzun süren Ulnar Sinir belirtileri ortaya çıkabilir.
Semptomlar neler?
Aşağıdakilerden bir veya daha fazlasını yaşayabilirsiniz.
- Dirsek ve el çevresinde ağrı
- Küçük parmak ve yüzük parmakta karıncalanma ve duyu kaybı
- Eldeki bazı kaslarda zayıflama
- Küçük ve yüzük parmaklarını düzeltememek
- Daha az kavrama gücü
- Koordinasyon zorluğu
Sebepler neler?
Kübital tünel sendromunun birçok nedeni vardır ancak her zaman ulnar sinirin sıkışması veya tahrişinden kaynaklanmaktadır. Yaş ilerledikçe sinirlerimiz daha duyarlı hale gelir. Irritasyonun sıklıkla belirli bir faaliyete bağlı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bunların örnekleri şöyledir
- Dirseğinizi uzun süre katlamak
- Dirseğinizi katlayarak uyuduğunuzda sinir dokusunun gerilmesine neden olur
- Uzun süreler boyunca; boya yapma, gitar çalma gibi dirseklerinizi tekrar tekrar eğip düzleştirme
- Dirseğin çevresinde yumuşak doku kalınlaşması
- Dirsek çevresi kemiklerde büyüme
- Siniri sıkıştıran bir darbe
- Dirseğin hareketleri sırasında sinirin altta yatan kemiğe sürtmesi
- Eklem deformitesi (artritik değişiklikler veya kırıklar dahil)
Cerrahi dışı tedavi
Kübital tünel sendromunu başarılı bir şekilde tedavi edebilmek için, soruna neden olan aktiviteyi tespit edip önlemek gereklidir. Böylece sinir üzerindeki baskıyı azaltmak mümkündür. Altta yatan sorunu bulmak için günlük ve mesleki faaliyetlerinizde iş ve boş zaman da dahil olmak üzere tüm faaliyetlerinizi ayrıntılı olarak incelemeniz gerekebilir. Belirtilere neden olabilecek bir etkinlik fark ettiğinizde, tedaviye yardımcı olması için bu etkinlikleri gerçekleştirmenin başka yollarını bulmanız gerekir.
Neler yapılabilir?
- Dirseğinizi geceleyin katlayarak (özellikle el bileğiniz geriye doğru bükülü olacak şekilde) uzun süre tutmaktan kaçının. (Elinizi yastığın altına yerleştirmeden uyumak) Tekrarlayan dirsek katlama ve düzleştirmeyi içeren faaliyetlerden kaçının.
- Kollarınızı önünüzde bağlayacak şekilde uzun süre geçirmeyin.
- Ulnar sinire doğrudan baskı oluşturan aktivitelerden kaçının, örn.Telefon ile konuşurken dirseğinize yaslanmayın, sürüş esnasında dirseğinizi araç kol dayama yerine oturtun. Semptomlarınız geceleri kötüleşirse, ateller kullanılabilir. Bu, sinir üzerindeki gerginliği azaltmak için dirseği en rahat konumda tutmak için tasarlanmıştır. Bazen sinir üzerindeki direkt basıncı azaltmak için bir dirsek pedi takılabilir.
Şikayetleriniz yukarıdaki tedavilerle azalmaz ise, ulnar sinir üzerindeki basıyı gecikmeden ortadan kaldırmak gerekebilir. Cerrahi seçenekleri tartışmak için bir el cerrahına yönlendirilebilirsiniz.