Diz İçi Enjeksiyonlar

Ortopedi ve Travmatoloji

Eklem içi enjeksiyonlar

Eklem içi enjeksiyonlar, eklemin içine direk olarak bir enjektör yardımı ile yapılan uygulamadır.

Eklem içi enjeksiyonlar neden uygulanır ?

Eklem içi enjeksiyonlar, tanı ve tedavi maksadı ile uygulanabilmektedir. Eklem içi enjeksiyonlarda amaç, etken maddeyi direk olarak eklem içine uygulayarak azami etkiyi oluşturmasını sağlamaktır.

Tanı maksadı ile; Eklem içine local anestezik enjekte edildiğinde eklem bölgesindeki ağrının geçmesi ağrının eklem kaynaklı olduğunu gösterir.

Yine tanı maksadı ile, radyopak madde dediğimiz radyografilerde görüntü veren maddeler eklem içine enjekte edilmektedir. Bu işleme artrografi adı verilmektedir. Artrografi ile eklemi oluşturan yapılar hakkında detaylı bilgiler alma imkanı elde edilmektedir. MR teknolojisi ile beraber artrografi oranlarında azalma olsa da hala güvenle kullanılmaktadır.

Tedaviye yönelik uygulamalar

Ameliyat sonrası eklem ağrılarında kullanımı ise, eklemi ilgilendiren ameliyatlar sonrası lokal anestetik ve opiyatların eklem içine uygulanması ile ameliyat sonrası ağrının giderilmesi şeklindedir.

Eklem içi steroid (kortizon) enjeksiyonları uzun yıllardır uygulanmaktadır. Özellikle romatoid artritli hastalarda eklem içi imflamasyonu azaltarak ağrıyı azaltma ve eklem hareketlerinde artış sağlayabilmektedir. Steroidlerin eklem kıkırdaklarına zararları olabileceği konusunda yapılan çalışmalar uygulamanın çok daha seçici yapılması gerekliliği vurgulamış ve steroid enjeksiyonları arasında ortalama 3 aylık sure olması önerilmiştir.

Son yıllarda artan oranda kullanılan vizkosupplement ilaçlar eklem kireçlenmesinde etkili olabilmektedir. Özellikle hafif ve orta düzey eklem kireçlenmelerinde kıkırdak hasarının ilerlemesini durdurma etkisi görülebilmektedir. Vizkosupplement uygulamaları haftalık 1 er adetten toplam 3 enjeksiyon şeklinde yapılabildiği gibi tek uygulama şekillerinde de yapılabilmektedir.

Güncel tedavi uygulamalarından olup bir çok bölgede kullanılan PRP (Trombositten Zengin Plazma) ile yapılan eklem içi enjeksiyonlarda da hafif ve orta dereceli eklem kireçlenmelerinde umut verici sonuçlar elde edilmiştir.

Eklem içi enjeksiyonlar hangi eklemlere yapılmaktadır ?

Hemen hemen tüm eklemlere uygulanabilir. Diz, omuz, kalça, ayak bileği eklemeleri en sık uygulama yapılan yerlerdir.

Eklem içi enjeksiyonlar nasıl yapılmaktadır ?

Eklem içi enjeksiyonlar, erişkin hastalarda lokal yada genel anesteziye ihtiyaç duyulmadan yapılabilmektedir.

Eklem içi enjeksiyonların zararları nelerdir ?

Birçok hasta enjeksiyonu takiben geçici bir dolgunluk hissi algılanabilir. Eklem içi enjeksiyonlarda eklem içi enfeksiyon ve sistemik alerjik reaksiyon çok nadir olmakla beraber görülebilir. Yine bazı hastalarda eklemde kızarık ve hafif şişme gibi geçici reaksiyonlar olabilmektedir.

Sağlık Köşesi

Ortopedi ve Travmatoloji Hastalıkları Uzmanı YRD.DOÇ.DR. Ertan Yılmaz'dan sağlık yazıları.
Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları

Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları

Ön çapraz bağ, diz ekleminin içinde ve ortasında yer alan ve birbirini çaprazlayan iki bağdan biri olmakla birlikte, dizin öne kaymasını engelleyen yapıların en önemlisidir

Hızlı Randevu